rosz o pomoc
ekumena:

W ostroslupie prawidlowym czworokatnym pole podstawy wynosi 100 cm
2,a sciana boczna jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 45°.
oblicz objetosc tego ostroslupa.
,
4 lis 16:12
Mila:
a2=100
a=10− dł. krawędzi podstawy.
s=H=5
Licz V
4 lis 16:41
4 lis 16:46
ekumena: chyba cos nie tak,podali kat wiec pewnie cos z tym katem musi byc
4 lis 16:46
Mila:
Właśnie skorzystano, Δ (zielony) jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, więc H=s.
4 lis 16:48
ekumena: a skad wiadomo ze rownoramienny?
4 lis 16:50
Mila:
Bo ma kąty: 90o,45o,45o.
90o+45o+45o=180o
4 lis 16:52
ekumena: aaa dzieki

ale i tak dziwne liczby wyszly w odpowiedzi
4 lis 16:58
Mila:
Dlaczego dziwne,?
4 lis 17:12
ekumena: 500 na 3 nie rowny wynik
4 lis 19:51