ekstremum
benek: Witam mam takie zadanie rozwiazac je umiem ale nie wiem jak zinterpretowac wynik, pomoze ktos?
Tresc zadania:
| | 2 | |
Funkcja kosztów wynosi c(y)= y do potęgi |
| |
| | 3 | |
gdzie y − ilosc wyprodukowanego wyrobu w tonach
dla ceny p=4 wyznaczyc optymalny poziom produkcji dajacy max zysk. (zysk= utarg− koszty
produkcji)
| | 2 | |
funkcja zysku : π(y)= 4y− y do potęgi |
| |
| | 3 | |
licze pochodna:
| | 2 | | 1 | |
π'(x)= 4− |
| y do pot. − |
| |
| | 3 | | 3 | |
przyrównuje do 0
nie wiem o czym informuje mnie moj y