Kody uzupełnień U1, U2
Mat: Kody uzupełnień U1, U2
1) Zapisz binarnie liczbę ujemną (−12) (jako ZM) przy czym moduł
powinien być przedstawiony w zapisie uzupełnienia do ZU2 gdzie r=2.
2) Dodaj binarnie w zapisie ZM liczby dziesiętne (+5−15), przy czym niech
moduł l. ujemnej będzie podany w zapisie uzupełnienia do ZU2 gdzie r = 2.
Mam takie propozycje:
Ad.1) −12 = 1.1100, ZU1 = 0.0011 (zamieniam bity) ZU2 = 0.0100 (dodaje 1)
Ad. 2) +5 = 0.0101
−15 = 1.1111 ZU1 = 0.0000 ZU2 = 0.0001
I po dodaniu 0.0101
0.0001
________
0.110 − czyli 6

Co robię źle? Proszę o opinie. Czy zadanie 1 mam dobrze?