e
TMS: (sin5x/sin 9x)*(cos 9x/cos5x)
Jak sie zabrac za to ?
4 lis 15:22
Kukumorek: zamień cos na sin ze zworu: cosx= sin(90−x)
potem skorzystaj ze wzoru:
| | α−β | | α+β | |
sinα−sinβ=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 15:29
Mila:
A jakie masz polecenie do zadania?
4 lis 15:30
TMS: ogólnie to oblicz granice prze x dążącym do 0
tg5x/tg9x
4 lis 15:31
4 lis 15:35
TMS: nie za bardzo wyjdzie 0
4 lis 15:39
4 lis 15:41
TMS: tg5x/5x to 1 ?
4 lis 15:50
J:
przy x → 0
4 lis 15:50
TMS: mógłbyś to rozpisać bo juz mi się wszystko jakby to ładnie napisać kiełbasi
4 lis 15:58
J:
| | 1*5 | | 5 | |
popatrz 15:35 ... x się skraca i masz: [ |
| ] = |
| |
| | 1*9 | | 9 | |
4 lis 15:59
Mila:
| | sin5x | | cos 9x | |
lim x→0 |
| * |
| = |
| | sin 9x | | cos5x | |
| | sin(5x) | | 9x | | 5x | | cos 9x | |
=limx→0 |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 5x | | sin(9x) | | 9x | | cos5x | |
Korzystasz z granicy specjalnej :
4 lis 16:16
J:
nie musiał zamieniać tangensa
4 lis 16:17
Mila:
No pewnie,masz rację
J , wtedy korzysta ze specjalnej granicy:
| | tg(5x) | | 9x | | 5x | | 5 | | 5 | |
=limx→0 |
| * |
| * |
| =1*1* |
| = |
| |
| | 5x | | tg(9x) | | 9x | | 9 | | 9 | |
4 lis 16:35
TMS: 9x/sin9x to też 1 ?
4 lis 16:37
J:
właśnie to mu napisałem 15:35

...chyba mniej z tym roboty
4 lis 16:38
J:
| | sinx | | x | |
tak lim |
| = lim |
| |
| | x | | sinx | |
4 lis 16:38
TMS: a cos9x/cos5x
to moge cosunusy poskracać i zostanie 9/5 tak ?
4 lis 16:44
Mila:
lim x→0cos(5x)=1 bo cos(0)=1
lim x→0cos(9x)=1 bo cos(0)=1
4 lis 16:46
Mila:
TMS, czytaj nasze wpisy uważniej.
4 lis 16:51
TMS: JUŻ wszystko rozumiem dziękuję Wam bardzo
4 lis 16:52
Mila:
4 lis 16:53