1
TMS: x4−1
da się to rozpisać ?
4 lis 15:08
J:
w zbiorze R ... = (x2 − 1)(x2 +1) = (x+1)(x−1)(x2+1)
4 lis 15:10
TMS: a skąd jest ten ostatni człon ?(x2+1) ?
4 lis 15:11
adrian95.polska: Tak wykorzystując skrócone mnożenie
Najpierw na (x2−1)(x2+1)
Następnie (x−1)(x+1)(x2+1)
Czyli w całości wygląda to tak:
x4−1=(x2−1)(x2+1)=(x−1)(x+1)(x2+1)
4 lis 15:11
adrian95.polska: Tego członu nie można już rozłożyć ze wzoru skróconego mnożenia więc musi pozostać taki jaki
już jest
4 lis 15:12
J:
w zbiorze licz zespolonych można jeszcze rozpisać: x2 + 1
4 lis 15:12
TMS: Już czaje dziękuje
4 lis 15:14