Rozwiąż równanie
Dawid: Rozwiąż równanie:
2x3−3x2−3x+2=0
4 lis 14:29
J:
zuważ,że : x = − 1 jest pierwiastkiem
4 lis 14:31
Dawid: Nic mi to nie mówi
4 lis 14:32
J:
podziel ten wielomian przez : (x + 1) ... dostaniesz równanie kwadratowe
4 lis 14:34
Dawid: dlaczego akurat przez (x+1)?
4 lis 14:35
Kacper:
2x3−3x2−3x+2=0
2(x3+1)−3x(x+1)=0
2(x+1)(x2−x+1)−3x(x+1)=0
itd
4 lis 14:36
===:
albo:
2(x
3+1)−3x(x+1)=(x+1)[2(x
2−x+1)−3x] ... itd
4 lis 14:36
Kacper:
Poszukaj sobie informacji na temat twierdzenia Bezouta.
4 lis 14:37
J:
bo skoro x = −1 jest pierwiastkiem, to ten wielomian dzieli się przez: x + 1 ( tw.Bezout )
4 lis 14:37
pigor: .....,

aha, L(−1)=0, to dalej patrz i ..., bo np.:
2x3−3x2−3x+2= 0 ⇔ 2x
3+2x
2−5x
2−5x+2x+2= 0 ⇔
⇔ 2x
2(x+1)−5x(x+1)+2(x+1)= 0 ⇔ (x+1)(2x
2−5x+2)= 0
i dalej np tak: 2x
2−5x+2= 2(x−
12)(x−2), więc
x∊{−1, 12, 2}.
4 lis 14:45