Nierówność indukcja matematyczna
Trick: Witam pomoże ktoś?
Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n≥5 zachodzi nierówność 2
n>n
2.
Pierwszy krok sprawdzam nierówność dla n=5
2
5>5
2
32>25
zgadza się wobec czego przechodzę do drugiego kroku.
Przyjmuje założenie, że dla pewnej liczby n ta nierówność jest prawdziwa i udowadniam ją dla
n+1.
2
n+1>(n+1)
2
czyli
n
2 * 2
n+1>n
2+2n+1
i nie mam pomysłu dalej

wyciągnąć n
2 po prawej stronie przed nawias i porównać 2
n+1 czy może inaczej
4 lis 13:55
Janek191:
2n +1 = 2*2n > 2*(n2) > ( n +1)2
bo
2 n2 − ( n2 + 2 n + 1) = n2 − 2n − 1 = ( n −1)2 − 2 > 0 , dla n ≥ 5
4 lis 14:02
Trick: Mhmmm a teraz taka sprawa bo ta nierówność na końcu jest też spełniona dla n=3 np a nie dla n≥5
dlaczego

to tak może wychodzić i jest wszystko ok
4 lis 14:12
Janek191:
Założenie było dla n ≥ 5.
4 lis 14:15