Obraz i przeciwobraz
5-latek:

Znajdz związki miedzy zbiorami A i f
−1(f(A))
Bo jak mam np. funkcje f(x)=x
2 i mam znaleźć f
−1(<0,4>) i f(<0,2>)
To f
−1(<0,4>)= <0,2>
f(<0,2>)=<0,4>
4 lis 13:24
5-latek: Dlaczego A⊂f−1(f(A))? Może ktoś wytlumaczyc po ludzku ?
4 lis 22:58
zombi: Ale f−1([0,4]) = [−2, 2], a nie samo [0, 2]
Definicja przeciwobrazu mówi, że f−1(B) = {x∊X : f(x)∊B}
Biorąc f−1({4}) = {−2, 2}.
A dlaczego zawieranie takie zachodzi. Otóż weźmy funkcję chociażby taka jak f(x) = x2.
Zbiór f−1(f(A)) wyprodukuje nam więcej iksów niż zawarte jest w A, w twoim przykładzie:
A = [0, 2], f([0,2]) = [0,4], ale już
f−1([0,4]) = [−2, 2].
Zbiór A jest "obcięty", natomiast f−1(f(A)) wybiera nam wszystkie iksy z dziedziny, więc
jest nadzbiorem A.
4 lis 23:09
5-latek: dzięki za odpowiedz

Z tym przeciwobrazem to masz racje .
Przeciez wartość funkcji y=4 jest dla x=2 i x=−2
4 lis 23:14
zombi: Można to zawierania pokazać w ten sposób.
Weźmiemy dowolny x ze zbioru A i pokażemy, że znajduje się również w f−1(f(A)).
Bierzemy dowolny x0∊A. Teraz z definicji obrazu f(x0)∊f(A). Teraz z definicji przeciwobrazu
f−1(f(A)) = {x∊X: f(x)∊f(A)}, ale przecież f(x0)∊f(A), więc x0∊{x∊X: f(x)∊f(A)}. Czyli
x0∊f−1(f(A))
4 lis 23:15
5-latek: OK

Jutro się do Ciebie odezwe jeśli będę miał jeszcze jakies pytania do tego
4 lis 23:17
zombi:

Ponadto spójrz na wykres f(x) = x
2, jeśli chcemy znaleźć iksy, które dają wartości od 0 do 4,
to patrzymy tak:
Rysujemy dwie poziome linie po igrekach, żeby zobaczyć, gdzie przecinają na wykresie nasze
szukane wartości, następnie w dół rysujemy linie które wyznaczą nam ten przedział na iksach
(zielona ljnia O
x)
4 lis 23:19