trygonometria
ciapek:
Czy te wzory są poprawne i zawsze prawdziwe?
4 lis 12:58
J:
pierwszy tak, drugi nie
4 lis 13:00
ciapek: Taki jest poprawny?
4 lis 13:05
J:
nie... cosx = sin(90−x)
4 lis 13:10
J:
sorry .. teraz zauważyłem ...drugi też miałeś dobrze
4 lis 13:11
ciapek: Okej, dzięki bardzo
4 lis 13:23
Benny: @
J
Czy z drugiego zapisu nie wynika prawda?
| | π | | π | | π | |
−sin(x− |
| )=−sin(−( |
| −x))=sin( |
| −x)=cosx? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lis 13:26
Benny: Eh.. coś mi czasem z opóźnieniem pokazuje posty
4 lis 13:26
J:
już to zweryfikowałem
4 lis 13:26