Oblicz pochodna pod pierwiastkiem wyrazenie 45+4x-x^2
Kamill: Oblicz pochodna
pod pierwiastkiem wyrazenie 45+4x−x2
4 lis 12:40
J:
| | 2 − x | |
f'(x) = |
| |
| | √45 + 4x − x2 | |
4 lis 12:43
Kamill: mi wyszlo w mianowniku 4−2x
4 lis 12:45
J:
to jest w liczniku i skraca się przez 2 z mianownikiem
4 lis 12:47
4 lis 12:48
Kamill: trzeba jeszcze pochodna x2 do tego pomnozyc?
4 lis 12:50
Janek191:
Całość :
f(x) =
√ 45 + 4 x − x2
| | 1 | |
f '(x) = |
| *( 45 + 4 x − x2)' = |
| | 2 √45 + 4 x − x2 | |
| | 1*( 4 − 2 x) | | 2 − x | |
= |
| = |
| |
| | 2 √45 + 4 x − x2 | | √45 + 4 x − x2 | |
4 lis 12:54
Kamill: mam jeszcze taki przykład xlnx
4 lis 12:59
Kamill: x do potegi lnx
4 lis 13:01
4 lis 13:09
Dziadek Mróz:
y =
√45 + 4x − x2
y =
√u u = 45 + 4x − x
2
| | 1 | |
y' = [√u]' = |
| * u' = *) |
| | 2√u | |
u' = [45 + 4x − x
2]' = 4 − 2x
| | 1 | | 4 − 2x | |
*) = |
| * (4 − 2x) = |
| = |
| | 2√45 + 4x − x2 | | 2√45 + 4x − x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = x
ln(x) = e
ln(xln(x)) = e
ln(x)ln(x) = e
ln2(x)
y = e
u u = v
2 v = ln(x)
y' = [e
u]' = e
u * u' = *)
u' = [v
2]' = 2v * v' = **)
| | 1 | | 2ln(x) | |
**) = 2ln(x) * |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 2ln(x) | | eln2(x) * 2ln(x) | |
*) = eln2(x) * |
| = |
| |
| | x | | x | |
4 lis 14:34