Działanie algebraiczne
Trick: 1/2(3
n − 1) + 3
n
Mógłby ktoś wyjaśnić mi dlaczego to się równa 1/2(3
n+1 − 1)

Będę wdzięczny za jak
najszybszą odpowiedź
4 lis 12:01
J:
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *3n − |
| = |
| (3*3n − 1) = |
| (3n+1 − 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lis 12:04
Trick: A tak w krótkim skrócie dlaczego pomijamy potęgę n przy 3 w nawiasie i wymnażamy nawias razy
1/2 następnie 3/2 mnożymy razy 3n?
4 lis 12:16
J:
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1/2*3n − 1/2 + 3n = |
| *3n − |
| = |
| *3*3n − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *3n+1 − |
| = |
| (3n+1 − 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lis 12:19
Trick: Mhmmm ok dzięki
4 lis 12:22