?
Adam: f(x)=log(x+√1+x2)
Jak tu wyznaczyć dziedzinę? Uzyskałem nierówność x+√1+x2>0 i jak ją rozwiązać?
4 lis 09:47
J:
⇔ √1+x2 > − x /2 ⇔ 1 + x2 > x2 ⇔ 1 > 0
Dziedziną jest R.
4 lis 09:57
Adam: A tam przy p{1+x2)>−x nie trzeba założenia? Jak tak to dlaczego?
4 lis 10:00
J:
nie trzeba .. liczba pod pierwiastkiem jest zawsze dodatnia
4 lis 10:04
Adam: Mam jeszcze udowodnić nieparzystość. Wiem, że f(−x)=−f(x)
| | 1 | |
Po opuszczeniu logarytmów zostaje −x+√1+x2= |
| co dalej? |
| | x+√1+x2 | |
4 lis 10:13
J:
wiesz,ze: logx−1 = − logx
4 lis 10:21
Adam: No tak dlatego zamieniłem na ułamek z licznikiem 1.
4 lis 10:23
Icsp: Jezeli przez log rozumiesz logarytm naturalny to twoja funkcja to arsinh(x)
4 lis 12:40
Adam: logarytm dziesiętny
4 lis 12:47
Icsp: Mozna przeksztalcic, ale chyba nie ma sensu
4 lis 12:59
Adam: Mam pokazać, że jest nieparzysta. Jak to zrobić?
4 lis 13:10
Icsp: [√x2 + 1 − x ]*[√x2 + 1 + x ] =?
4 lis 13:21
Adam: 1
4 lis 13:22
Icsp: A skoro iloczyn dwoch liczb jest rowny 1 yo co mozesz powiedziec o samych liczbach ?
4 lis 13:26
Adam: są równe 1 lub −1
4 lis 13:28
Adam: Sa odwrotne?
4 lis 13:29
Adam: Te liczby są odwrotne.
4 lis 13:30
Icsp: Czyli masz juz wszystko.wystarczy skorzystac z tego faktu , potem ze wzorow:
2) log b
c = c log b
4 lis 13:33
Adam: wychodzi mi −x+√1+x2=x−√1+x2
4 lis 13:43
Icsp: A co sie z logarytmani stalo ?
4 lis 13:45
Adam: Opuściłem logarytmy o tych samych podstawach.
4 lis 13:48
Icsp: W jaki sposob?
Pokazywabie ze funkcja jest nieparzysta polega na przekzztalcebiu jedenej strony na druga.
Warunek:
−f(−x) = f(x)
Wychodzisz od strony lewej i probujesz dojsc do prawej.
4 lis 13:52
J:
to nie jest warunek, aby funkcja była nieparzysta
4 lis 13:53
J:
a jest .. nie zauważyłem
4 lis 13:54
Adam: | | 1 | |
Doszedłem do |
| |
| | log(−1+√1+x2) | |
4 lis 13:56
pigor: ...,
f(x)= log(x+√1+x2) ⇒
f(−x)= log(
√1+x2−x)=
| | 1 | |
= log |
| =log1− log{x+ √1+x2}= − log{x+ √1+x2}= −f(x) c.n.w. .  . |
| | √1+x2+x | |
4 lis 14:16
Adam: Dziękuję
4 lis 15:37