..
Ola: Mógłby mi ktoś to rozwiązać?
Jestem z matematyki cienka baardzo

Pomożecie?
4 lis 09:17
J:
pomnóż obustronnie przez 4
4 lis 09:42
Ola: czy to będzie tak ?
12x−8+16<4x+2 ?
4 lis 09:55
wmboczek: −16 i jedziesz dalej
4 lis 09:58
J:
jak mnozysz pierwszy ułamek przez 4 , to ta czwórka skraca się z 4 w mianowniku...
przed 16 ma być minus, prawa strona dobrze
4 lis 09:59
Ola: a dalej co ? x na prawo liczby na lewo ?
4 lis 10:00
J:
x na lewo , liczby na prawo
4 lis 10:02
Ola: 12x+4x<−8−16+2
16x<26
4 lis 10:16
J:
jek przenosisz na drugą strone ... zmieniasz znak
4 lis 10:18
J:
skad masz: 12x − 8 .... przeczytaj post 9:59
4 lis 10:19
Ola: czyli 12x−4x<8+16+2?
4 lis 10:21
Ola: czyli wszystko zle wrrr
czyli ta 4 mam skrocic z −4
4 lis 10:24
Ola: no to skracam przez 4 tak
4 lis 10:26
J:
⇔ 3x − 2 − 16 < 4x + 2 ... i licz dalej
4 lis 10:39
Ola: wyszlo mi podobnie tylko skad te −16 skoro ta 4 sie skrocila bo mi wyszlo tak
3x−2−1<4x+2
4 lis 10:44
J:
4 się skraca tylko z pierwszym ułamkiem
4 lis 10:45
Ola: aha ok juz rozumiem
4 lis 11:11
Ola: 3x−2−16<4x+2
3x−4x<2+16+2
−7x<20
4 lis 11:14
Ola: −1x<20
4 lis 11:23
J:
teraz obustronnie mnożymy przez: −1 ( i zmieniamy znka )
4 lis 11:27
J: ..znak
4 lis 11:27
Ola: czyli tak −1<20/:1
czyli x>20 tak ?
4 lis 11:33
Ola: −1<20/:(−1)
4 lis 11:34
J:
co sie stało z x ? ... ile to jest : −x*(−1) ? ile to jest: 20*(−1) ?
4 lis 11:37
Ola: no wlasnie nie wiem
4 lis 11:40
Ola: 1x>20 ?
4 lis 11:42
J:
20*(−1) = ?
4 lis 11:43
Ola: no −20
4 lis 11:54
Ola: czyli jak mam to teraz zapisac ?
3x−2−16<4x+2
3x−4x<2+16+2
−1x<<20/:(−1)
x=−20
tak mam to zapisac ?
4 lis 12:00
J:
− x < 20 ⇔ x > − 20
4 lis 12:02
Ola: czy x>−20 ?
4 lis 12:02
Ola: dziękuję a mam jeszcze inne mógłby Pan rzucić okiem czy dobrze ?
4 lis 12:11
J:
wrzucaj
4 lis 12:15
Ola: (6x−5)(5+6x)≥(6x+8)
2
(30x+36x−25−30)≥36x
2+96+64)
30x−36x−25−30≥36x
2+160
30x−36x−36x
2≥25+30+160
−6x−36
2≥215
i nie wiem czy to koniec zadani czy dalej coś trzeba robić
4 lis 12:16
Ola:

<−
∞;−20)
a wykres do tegi x>−20 bedzie taki
4 lis 12:52
5-latek: Druga linijka masz zle
Lewa strona zauważ ze brakuje x2 bo 6x*6x=36x2
Druga sprawa jest taka
Popatrz (6x−5)(5+6x) można zapisac tak (6x−5)(6x+5) bo dodawanie jest przemienne a to już
powinno CI cos przypominać
4 lis 13:10
5-latek: Zauwaz ze 5+6x=6x+5
4 lis 13:11
Ola: to teraz mam tak :
(6x−5)(5+6x)≥(6x+8)2
(6x−5)(6x+5)≥(6x+8)2
(36x2+30x−30x−25)≥(36x2+96+64)
36x2+30x−30x−25)≥(36x2+96+64
36x2−36x2−30x≥25+96+64
−30x≥185
4 lis 15:03
maja: Witam. jest tu ktos kto moze udzielic pomocy rowniez mi?
4 lis 17:58