rownanie z podwojnym modułem
delfin: zapomniałem jaką metodą robiło się zadania tego typu:
|x−|x+2||=2
4 lis 06:42
Ania95: Rozpisujesz wartości bezwzględne na przypadki i wyliczasz X kiedy już pozbedziesz się wartości
bezwzględnych
4 lis 07:57
Aga1.:

x−Ix+2I=2 lub x−Ix+2I=−2
1) x−2=Ix+2I lub 2) x+2=Ix+2I
i dalej np. metodą graficzną
rysujesz
y=x−2 i y=Ix+2I i widać,że równanie jest sprzeczne
2) Zrób sam
4 lis 08:00
delfin: da sie zrobić algebraicznie? przy 2 wycohdzi mi tozsamosc
4 lis 08:11
Aga1.: Oczywiście,że się da.
2)Tożsamość , dla x≥−2
Dla x<−2
mamy x+2=−x−2
2x=−4
x=−2 ∉(−∞,−2)
Odp. końcowa
x∊<−2,∞)
4 lis 08:15