Analiza
Nolan: Wyznacz dziedzinę funkcji. Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)= x−3 + (x−3)/(x−4) + (x−3)/(x−4)2+... (szereg geometryczny).
Mógłby ktoś rozwiązć?
3 lis 23:56
Qulka: dziedzina |1/(x−4) | <1
wtedy
4 lis 00:11
Qulka:
4 lis 00:14
pigor: ...,
iloraz q=
1x−4 i jeśli |q| <1 ⇔
1|x−4 | <1 ⇔ |x−4| >1 ⇔
⇔ x−4< −1 v x−4>1 ⇔
x< 3 v x > 5 ⇒ szereg f jest zbieżny
| | x−3 | | (x−3)(x−4) | |
do funkcji f(x)= |
| ⇔ f(x)= |
| ⇔ |
| | 1− 1x−4 | | x−5 | |
| | x2−7x+12 | |
⇔ f(x)= |
| i Df = (−∞;3) U (5;+∞) − szukana dziedzina f. f, |
| | x−5 | |
teraz licz sobie pochodną f.f i znajdź przedziały
domknięte monotoniczności .
4 lis 00:22
pigor: ...

, masz piękny wykres (x=5 ⇔ x−5=0 − równanie asymptoty pionowej)
jeszcze znajdź dokładne wartości min/max. funkcji f i masz przedziały jednostronnie
domknięte (bo mają być maksymalne) monotoniczności. ...
4 lis 00:27