123
TMS: sin 290
da się to obliczyć bez kalkulatora ?
3 lis 23:22
TMS: ?
3 lis 23:32
Mila:
sin(290
o)=sin(360
o−70
0)=−sin(70
0)=−cos(20
o)
Można skorzystać z tożsamości:
cos(3x)==4cos
3x−3cosx
u=cos(20)
cos(60)=4u
3−3u⇔
| | 1 | |
4u3−3u− |
| =0 i aby rozwiązac to równanie to będą koszmarne rachunki. |
| | 2 | |
Skąd masz takie zadanie ?
3 lis 23:42
TMS: praca domowa
3 lis 23:55
pigor: ..., no jasne, że da się ; wystarczy znać (albo poszukać) rozwinięcie...

sinusa (funkcji y=sinx) w szereg (ono właśnie "siedzi" w elektronice kalkulatora)
4 lis 00:06
Kacper:
4 lis 09:29
52: TMS Na PWr studiujesz ?
4 lis 12:51