4
TMS: 75x−5x+2+450<0
Jak się za to zabrać ?
3 lis 22:21
TMS: ?
3 lis 22:31
Metis: Dobrze przepisane?
3 lis 22:34
Qulka: narysować 75x+450 oraz 25•5x i zobaczyć kiedy ten pierwszy jest niżej niż drugi i wyjdzie
Ci zbiór pusty
3 lis 22:34
Eta:
Bez rysowania
3x*52x−25*5x+450 <0 5x=t, t>0
3x*t2−25t+450
Δ = 625−4*450*3x <0 dla każdego x
i parabola ramionami do góry , bo a=3x>0
nierówność sprzeczna
3 lis 22:39
TMS: Dzięki wiedziałem że jest coś nie tak z tym przykładem
(dobrze przepisałem)
3 lis 22:40