Wyznacz asymptoty i granice funkcji
Magda: Cześć! Głowię się i głowię nad wyznaczeniem asymptot poziomych i pionowych oraz granic w
zadaniu:
Za każdym razem wychodzi mi znak nieoznaczony, dlatego bardzo proszę o pomoc!
3 lis 21:44
Qulka: asymptota ukośna y= 2x+8 oraz pionowe x=0 i x=4
3 lis 21:47
Magda: Ok, dziedzinę umiem wyznaczyć, ale warunek na sprawdzenie, czy 0 i 4 jest asymptotą trochę mnie
przerósł
3 lis 21:54
3 lis 21:57
Qulka: więc x=0 jest asymptotą
3 lis 21:58
Magda: Rozważając mianownik krok po kroku robię:
2x2−8x = 2*(0−)2 − 8*0− = 0+ − 0− = ... i tego momentu nie rozumiem.
3 lis 22:00
Qulka: w mianowniku wyciągasz 2x przed nawias 2x(x−4) masz 0−•(−4) = 0+
3 lis 22:02