Objętość ostrosłupa
Kraterek: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku 4 cm. Jedna z krawędzi bocznych jest
prostopadła do podstawy, a pozostałe krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod kątem 45
stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
Czy mogę prosić o rysunek?
3 lis 20:43
GIGANT:

α i β = 45
Ehh nie potrafie rysować, ale może ci mniej więcej przybliży jak to ma wyglądać xD
3 lis 20:50
Kraterek: Czyli jeśli dobrze rozumiem rysunek, to kąt α jest zawarty między krawędzią boczną a niebieską
| | hb | |
wysokością podstawy? Jeśli tak, to |
| = tg45, gdzie hb to wysokość ściany bocznej, a h |
| | h | |
wysokość podstawy?
3 lis 20:57
GIGANT:

Postaram się rozwinąć ten twój fragment..

Gdy policzysz pole podstawy, wysokość podstawy będziesz miał h1, kąt pomiędzy wysokością ściany
bocznej (h2), a podstawą ( czyli tak naprawdę wysokością podstawy [h2]) znamy ( 45* ) to z
własności funkcji najlepiej
3 lis 21:05
Kraterek: Wydaje mi się, że ten kąt jest jednak gdzie indziej, między krawędzią boczną a krawędzią
podstawy. Tak czy inaczej, dziękuję za pomoc.

Jeszcze pytanko, gdzie jest ten program do rysowania brył?
4 lis 11:08
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * |
| *42√3*4 = ... |
| | 3 | | 4 | |
4 lis 11:57