asd
olekturbo: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 4√3. Kąt dwuścienny wynosi 120 stopni.
Oblicz objętość ostrosłupa. Mogłby ktoś zrobić? wyszło mi 128√3
3 lis 20:25
GIGANT: kąt dwuścienny? Między czym a czym?
3 lis 20:34
olekturbo: Między ścianami bocznymi
3 lis 21:03
Eta:
V= 256√3
3 lis 21:39
olekturbo: Eta moglabys rozwiazac
3 lis 21:46
Mila:

H=4
√3
α=120
o
|∡OEB|=60
0
|DB|=a
√2
W ΔEOB:
√3*|OE|=0.5*a
√2
ΔOES∼ΔSOC⇔
4
√3*|OC|=|OE|*|SC|
|SC|=12
W ΔSOC:
96*2=a
2
| | 1 | |
V= |
| *96*2*4√3=32*8√3=256√3 |
| | 3 | |
==============================
3 lis 22:22
olekturbo: dziekuje
3 lis 22:24