Wartość bezwzględna w nierówności
Maciek: Witam,
mam taką nierówność. Ktoś pomoże rozwiązać ją?
4x−5|x−2| ≥ x
Od czego zacząć?
3 lis 19:56
nevermind: Zacznij od pomnożenia stronami przez wartość bezwzględną w mianowniku
3 lis 19:59
5-latek: Zaczac od zalozen
x−2≠0
Potem pomozyc licznik i mianownik przez |x−2| gdyż |x−2| dla x≠2 jest zawszse dodatnia
3 lis 19:59
Maciek: Mógłby ktoś rozpisać i do połowy rozwiązać?
3 lis 20:04
olekturbo: Więcej się nauczysz jak sam zrobisz. Zerknij po lewo w menu
3 lis 20:05
Maciek: Zrobiłem już sam kilka przykładów, ale z ułamkiem jest ten pierwszy. W innych przypadkach
sprawdzałem po prostu kiedy np 2x+6 ≥ 0 i potem wypisywałem przedziały i dla każdego z nich
rozwiązywałem.
3 lis 20:07
Maciek: Chociaż prosiłbym o rozpisanie wszystkie do pozbycia się ułamka − dalej sobie poradzę.
3 lis 20:10
5-latek: 4x−5≥x|x−2|
dla x≥2
4x−5≥x(x−2)
dla x<2
4x−5≥x(2−x)
3 lis 20:13
Maciek: Czy z tego będzie nierówność kwadratowa?
3 lis 20:24
5-latek: Tak będzie z tego nierownosc kwadratowa zarówno dla x≥2 i x<2
3 lis 20:27
5-latek: Policzyles?
3 lis 21:01
Maciek: Z pierwszego przypadku mam <1:5>, ale x > 2 więc xE [2,5] ok? Dla drugiego przypadku utknąłem w
miejscu bo delta wyszła jako pierwiastek i jak zaznaczyć przedział?
3 lis 21:10
Maciek: Wychodzi x1 = −2 − 2√6 przez 2 i drugi tylko ze z plusem.
3 lis 21:11
5-latek:

4x−5≥2x−x
2
x
2+2x−5≥0
√24= 2
√6
| | −2+2√6 | |
x2= |
| = −1+√6= √6−1 |
| | 2 | |
Te obliczenia sa dla x<2
policzny sobie teraz
√6−1≠1,45<2
czyli patrz na wykres x∊(−
∞, −1−
√6>U<
√6−1, 2)
Dla x≥2 x∊<2,5> (czyli masz dobrze
Widzisz już jakie będzie rozwiązanie ?
3 lis 21:31
Maciek: xE (−∞; −1, −6) U [√6, 1, 2] \ 2 ?
3 lis 21:50
Maciek: A dla obu xE (−∞; −1; −√6 U [√6 − 1,5] \2 ?
3 lis 21:53