matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo studia POMOCY!!! :D Annia: W fabryce żarówek ustalono, że wadliwość produkcji wynosi 1,5%. Obliczyć prawdopodobieństwo, że w losowo wybranej partii żarówek liczącej 200 sztuk znajdą się: a) co najwyżej 3 sztuki wadliwe b) pięć sztuk wadliwych c) co najmniej 5 sztuk wadliwych d) nie mniej niż 2 i nie więcej niż 4 sztuki wadliwe e) zero sztuk wadliwych f) więcej niż 7 sztuk wadliwych g) więcej niż 2 ale mniej niż 7 sztuk wadliwych Bardzo proszę o pomoc! Kompletnie nie rozumiem prawdopodobieństwaemotka To jest chyba jedyne wytłumaczenie dlaczego nie potrafię rozwiązać tego zadaniaemotka Mógłby ktoś pomóc Razem z komenatrzam jeśli to możliwe, chcę to w końcu zrozumieć
3 lis 19:31
olekturbo: Ω = 200 a) 200 − 100% x − 1,5% x = 3 3 na 200 sztuk są wadliwe A = 100% zdarzenie pewne e) zdarzenie niemożliwe
3 lis 19:33
Annia: Hej Dzięki za pomoc Ale jesteś pewien odpowiedzi Bo nie do końca rozumiem to co napisałeś, jeśli mam być szczera, ale jednak na chłopski rozum moim zdaniem w podpunkcie a to raczej niemożliwe chyba, żeby było 100%, bo jeśli jest 200 i tylko 1,5% wadliwość, to jednak jest szansa, że będą wadliwe, nie? Przepraszam! TT Wiem najpierw marudzi, że nie rozumie, a teraz się popisuje Ale na phrawde nie rozumiem a chciałabym w końcu zrozumieć tę część matmy
3 lis 19:41
olekturbo: Nie jestem pewien Niedawno zaczęliśmy ten dział
3 lis 19:44
Annia: Haha Okej ^^ W każdym razie dzięki A i dopiero teraz zauważyłam moje genialne tłumaczenie... Oczywiście chodziło mi o to, że jeśli są takie dane, to jednak jest szansa, że mogą być "dobre" Wiem tylko tyle, że w zadaniu trzeba coś korzystać ze wzorku takiego:
 n! 
(Ck)n =

− dwumian Newtona W każdym razie na pewno ten wzór, a potem
 k! (n−k)! 
sprawdzamy w tablicach, bo na piechotę ciężko policzyć I w tym pierwszym niby wychodzi 0,6472, ale nie wiem skąd i dlaczego
3 lis 19:50
Annia: Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi to zadanko?
3 lis 23:04
Annia: Powtarzam pytanie emotka
4 lis 12:03
Annia: Potrzebuje punku d i g, reszte mam Mam nadzieje, ze dobrze emotka
4 lis 12:06
Annia:
4 lis 20:12