Prawdopodobieństwo studia POMOCY!!! :D
Annia: W fabryce żarówek ustalono, że wadliwość produkcji wynosi 1,5%. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
w losowo wybranej partii żarówek liczącej 200 sztuk znajdą się:
a) co najwyżej 3 sztuki wadliwe
b) pięć sztuk wadliwych
c) co najmniej 5 sztuk wadliwych
d) nie mniej niż 2 i nie więcej niż 4 sztuki wadliwe
e) zero sztuk wadliwych
f) więcej niż 7 sztuk wadliwych
g) więcej niż 2 ale mniej niż 7 sztuk wadliwych
Bardzo proszę o pomoc! Kompletnie nie rozumiem prawdopodobieństwa
To jest chyba jedyne
wytłumaczenie dlaczego nie potrafię rozwiązać tego zadania
Mógłby ktoś pomóc
Razem z
komenatrzam jeśli to możliwe, chcę to w końcu zrozumieć
3 lis 19:31
olekturbo: Ω = 200
a)
200 − 100%
x − 1,5%
x = 3
3 na 200 sztuk są wadliwe
A = 100% zdarzenie pewne
e) zdarzenie niemożliwe
3 lis 19:33
Annia: Hej
Dzięki za pomoc
Ale jesteś pewien odpowiedzi
Bo nie do końca rozumiem to co napisałeś, jeśli mam być szczera,
ale jednak na chłopski rozum moim zdaniem w podpunkcie a to raczej niemożliwe chyba, żeby było
100%, bo jeśli jest 200 i tylko 1,5% wadliwość, to jednak jest szansa, że będą wadliwe, nie?
Przepraszam! TT Wiem najpierw marudzi, że nie rozumie, a teraz się popisuje
Ale na phrawde
nie rozumiem a chciałabym w końcu zrozumieć tę część matmy
3 lis 19:41
olekturbo: Nie jestem pewien
Niedawno zaczęliśmy ten dział
3 lis 19:44
Annia: Haha
Okej ^^ W każdym razie dzięki
A i dopiero teraz zauważyłam moje genialne tłumaczenie...
Oczywiście chodziło mi o to, że jeśli są takie dane, to jednak jest szansa, że mogą być "dobre"
Wiem tylko tyle, że w zadaniu trzeba coś korzystać ze wzorku takiego:
| n! | |
(Ck)n = |
| − dwumian Newtona W każdym razie na pewno ten wzór, a potem |
| k! (n−k)! | |
sprawdzamy w tablicach, bo na piechotę ciężko policzyć
I w tym pierwszym niby wychodzi 0,6472, ale nie wiem skąd i dlaczego
3 lis 19:50
Annia: Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi to zadanko?
3 lis 23:04
Annia: Powtarzam pytanie
4 lis 12:03
Annia: Potrzebuje punku d i g, reszte mam
Mam nadzieje, ze dobrze
4 lis 12:06
Annia:
4 lis 20:12