Inne wyrazy ciągu
Meow: Na podstawie wartości kilku początkowych wyrazów podanych ciągów, zapisać ich przykładowe
wyrazy ogolne ( w każdym przypadku można podać kilka możliwych odpowiedzi )
a) a1 = 11, a2= 13 , a3=15 , a4 = 17 , a5 = 19
Czy dobra odpowiedz to a6 = 21 , a7 = 23 i tak dalej zwiększając o 2
b) a1 = 1, a2= 2, a3=6, a4 = 24, a5 = 120
Tu mam tak : a6 = 720 a7 = 5040
c) a1 = 9, a2= 99 , a3=999, a4 = 9999 , a5 = 99999
Czyli jesli mam 22 wyraz ciągu to ma byc dwadzieścia dwie 9?
d) a1 = 1,a2= 1, a3= 2, a4 = 2, a5 = 3
Tu nie wiem 3 , 4 , 4 , 5 , 5 ,6 ,6 ? Tak może być?
Proszę o pomoc
3 lis 19:25
Janek191:
a) a1 = 11 a2 = 13 a3 = 15 a4 = 17
więc
r = 2
an = a1 + ( n −1)*r = 11 + 2*( n −1) = 11 + 2 n − 2
Odp.
an = 2 n + 9
===========
3 lis 19:49
Janek191:
b) an = n !
3 lis 20:01
Meow: Czyli mam wzór ciągu podać ?
3 lis 20:05
Meow: c) c
n = 10
n − 1
d) d
n = n − d
n−1
Tak zrobiłam następne
4 lis 14:39