Ccc
++++: Witam, potrzebuje pomocy osoby która ma wiedzę na temat programowania w C++, teoretycznie
poziom mniej więcej podstawowy.
Najlepiej jakiś kontakt mailowy gdyby był, gdyż musze to dobrze wyjaśnić. Czy mogę liczyć na
pomoc?
3 lis 19:14
olekturbo: Jerzy Grębosz
3 lis 19:15
3 lis 19:20
++++: Nikt stąd nie chciałby pomoc w łatwym zadaniu?
3 lis 22:08
olekturbo: wrzucaj
3 lis 22:10
++++: Można jakoś priv?
3 lis 23:39
Dziadek Mróz: Nie, pisz tutaj, to forum jest publiczne
4 lis 03:41
++++: Ok, mam nadzieje że uda się to zrobić.
Potrzebuje choinki. Tzn. użytkownik podaje liczbę, która będzie odpowiadac za wysokość choinki,
czyli liczbę trójkątów wchodzących/budujących w skład choiny. Trójkąt jest staly, składa się
z *. 9x9.Tzn. zaczyna się od 1 i w następnych linijkach jest domalowana kolejna * aż do 9.
4 lis 16:44
Dziadek Mróz:
Podstawy strumienia wyjściowego i pętle. Jakbyś to rozwiązał na swój chłopski rozum? Kartka
(najlepiej w kratkę), ołówek i rysuj co wiesz, dla jakich danych i co się ma wyświetlić. Co
się powtarza, jak się wyświetla, ile znaków i jakich się ma pojawić.
Jak coś wymyślisz to napisz to będziemy dalej kminić
4 lis 16:53
++++: Dziękuję za odzew. Niestety pętle w tym przypadku to mój najsłabszy punkt, nic w czym trzeba by
coś zobaczyć, wymyślić nie jest moja dobra strona, nie daje rady.
Jakie pętle będą tu potrzebne? Tylko for?
W jaki sposób ugryźć ta pierwsza część? Bo pół trójkąta juz mam, tyle że nie jest on stały
tylko ma wielkość wprowadzana przez użytkownika i jeszcze trzeba wymyślić gdzie druga się
podziała. Tylko nie wiem jak go wyświetlić tyle razy ile użytkownik chce.
4 lis 16:59
Dziadek Mróz:
To pętla w pętli.
for (size_t trojkat = 0; trojkat < n; trojkat++) // ktory to trojkat w choince
{
for (size_t poziom = 0; poziom < 9; poziom++) // ktory to poziom w trojkacie
{
// jakieś operacje, że wyświetli 1, 3, 5, 7, ... gwiazdek
}
}
trójkąt 1
* poziom 1
*** poziom 2
***** poziom 3
******* poziom 4
********* poziom 5
trójkąt 2
*
***
*****
*******
*********
trójkąt 3
*
***
*****
*******
*********
4 lis 17:16
adam: Jeśli chodzi o podawanie liczby przez użytkownika (wys. choinki), to wystarczy zwykły strumień
I/O.
4 lis 17:18
Dziadek Mróz:
sizet n;
std::cin >> n;
... pętle
Jeżeli łatwiej to można zdefiniować funkcję rysującą trójkąt:
#include ...
void rysuj()
{
... pętla po poziomach
}
int main()
{
sizet n;
std::cin >> n;
... pętla po trójkatach
{
rysuj();
}
}
4 lis 17:23
qwerty: Raczej bez funkcji. Adam, co to za strumien?
4 lis 17:27
Dziadek Mróz:
Jak C++ to strumień ostream, wątpię, że stdout.
4 lis 17:29
++++: Zlaeży mi aby było to jak najprosciej zrobic. DM, zaraz sprawdze czy to jest to.
4 lis 17:29
++++: Niestety kompletnie nie rozumiem..
4 lis 17:32
++++: Mam coś, mam stała wielkosc trojkata, teraz pytanie jak najprosciej zrobic aby jedna jedyna
liczba wprowadzana przez uzytkownika odpowiadała za wielkośc (ilosc trojkatow) wysokosc
wyswietlanej choinki?
czyli wprowadzam 1− choinka to jeden trojkat,
wprowadzam 9− choinka sklada sie (pionowo) z 9 trojkatow.
4 lis 17:39
asdf:
for(int i=0;i<9;i++)
{
drawTrangle();
}
4 lis 17:43
++++: asdf, nie wiem, nie rozumiem co napisałeś, ale eureka! udalo mi sie calosc samemu zrobic,
szczerze mowiac jedynie Dziadek Mroz mi pomogl mówiąc aby sobie to rozrysowac, ale mimio to
dziękuję wszystkim!
milego wieczoru!
4 lis 17:48
Dziadek Mróz:
No i prawidłowo.
Podstawowe narzędzie programisty to kartka i ołówek
5 lis 14:55