Dla jakich m wektory mają tę samą długość?
wektor: Dane są wektory a=(m, 1−m), b=(2,3). Dla jakich m wektory a+b i a−3b mają tę samą długość?
3 lis 18:44
5-latek: wektor a+b= [m+2 1−m+3]
wektor 3b= [6 9]
wektor a−3b= [m−6 1−m−9 ]
czyli √(m+2)2+(4−m)2= √(m−6)2+(−m−8)2 licz dalej
3 lis 19:03
wektor: Pierwiastek pozbawia wyrazów potęg i zostaje coś takiego?:
m+2+4−m=m−6−m−8?
3 lis 19:31
olekturbo: nie.
3 lis 19:34
wektor: W takim razie mam coś takiego otrzymać po wyliczeniu wyrazów podpierwiastkowych?
√2m2−4m+8=√2m2−28m+100
?
3 lis 19:36
olekturbo: Do kwadratu podnieś obustronnie..
3 lis 19:38
wektor: I wtedy pierwiastek zniknie?
3 lis 19:39
olekturbo: Mogę Cie zaskoczyc ale tak
3 lis 19:40
wektor: Czary...
Dziękuje
3 lis 19:41