Proste parametry w funkcji liniowej ale nie wychodzi :(
Edyta: Dane są wzory funkcji liniowych: f(x) = (2−k)x – 4, h(x) = (2k – 3k
2) x – 7
Wyznacz k tak, aby wykresy funkcji f oraz h były równoległe.
Obliczałam i wychodzi mi delta=−15 a nie możliwe to jest bo nie da równego k... proszę o pomoc
3 lis 18:21
olekturbo: 2−k = 2k−3k2
3k2−3k+2 = 0
Δ < 0
3 lis 19:01
Edyta: czyli k należy do zbioru liczb rzeczywistych? Czy nie ma istniejące k?
3 lis 19:45
olekturbo: A podstaw 1 za k
2−1 = 2−3
1 = −1
3 lis 19:47
Edyta: Rzeczywiście, dzięki za cierpliwość
3 lis 20:04