Granica ciągu.
:): Udowodnij z definicji granicy ciągu:
lim (4n2−3n)/(n2+11)=4 , chodzi mi głównie o wyznaczenie n0> od czegoś z ∊
Dochodzę do : (3n+44)/(n2+11)<∊ i nwm co dalej (jak to z lewej przekształcić).
3 lis 18:05
Przemysław: Jest coś takiego:
| | 4n2−3n−4n2−44 | |
∀ε>0∃N∀n>N: | |
| |<ε |
| | n2+11 | |
3n+44<εn
2+11ε
εn
2+11ε−3n−44>0
εn
2−3n−44+11ε>0
Kwadratówka:
Δ=9−4ε(11ε−44)=9−44ε
2+176=185−44ε
2
√Δ=
√185−44ε2
| | 3+√185−44ε2 | |
Weźmy N=[ |
| ]+1 |
| | 2ε | |
i warunek będzie spełniony
3 lis 18:33
:): Jesteś pewny ?
3 lis 18:36
Przemysław: Nie jestem

Gdzie jest źle?
3 lis 19:11
:): Po prostu myślałem że trzeba znaleźć coś większego od ułamka z niewiadomą n w mianowniku co
jest dalej mniejsze od ∊
3 lis 19:41
Przemysław: Nie bardzo rozumiem...
Trzeba pokazać, że jest takie N, że dla każdego n>N i dla dowolnego ε zajdzie nierówność:
|an−4|<ε
No i chyba znalazłem takie N?
3 lis 19:55
:): ε musi być przecież >0 a nie całkiem dowolne,
3 lis 21:55
Przemysław: Tak − oczywiście masz rację − ε>0 źle napisałem w 19:55. Ale to nie wpływa na rozwiązanie.
Jeżeli jest złe, to ja nie wiem czemu
3 lis 22:39