PW: Widzę, że panuje "złośliwa maniera" używania tej samej zmiennej w definicjach wszystkich
funkcji. Służy to zapewne zamąceniu w głowach biednych studentów.
Zobacz, czy nie stanie sie bardziej zrozumiałe, gdy przyjmiesz oznaczenia:
| | ⎧ | 1 dla u ∊[0, 1/2] | |
| g(u) = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | −2u+2 dla u∊(1/2,1] | |
Złożenie g(f(x)) = g(u) da się wykonać, gdy
u będą wartościami f(x). Musisz więc
rozstrzygnąć, dla jakich x
f(x) =u∊[0, 1/2] (wtedy zastosujemy "górną definicję" funkcji g),
a dla jakich x
f(x) = u∊(1/2,1] (wtedy zastosujemy "dolną definicję" funkcji g).