granica
help: | | x + arctgx | |
lim (x → ∞) = |
| |
| | x | |
3 lis 17:05
J:
a czy przypadkiem nie jest: x → 0
3 lis 17:13
J:
a zresztą .. .w obydwu wypadkach ta granica wynosi 1
3 lis 17:16
J:
a.... nie , dla x → 0 , ta granica wynosi 2
3 lis 17:16
help: Niestety nie. Pisze, że wynik to 1. Jak to rozwiązać?
3 lis 17:19
help: Sorry za opozniona odpowiedz
3 lis 17:19
J:
ja zastosowałem regułę H
3 lis 17:20
help: Niestety nie miałem z nią styczności, mógłbyś mi to rozpisać? Z góry dziękuje!
3 lis 17:25
J:
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = lim |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
3 lis 17:26
Mila:
| | arctgx | |
limx→∞(1+ |
| )=1+0=1 |
| | x | |
3 lis 17:30