matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
bikos:
granica
(
√
n
+6)
2
n+1
n+6
√
n
+9
=
n+1
co dalej
3 lis 16:41
J:
podziel licznik i mianownik przez n
3 lis 16:45
bikos:
n(1+
6
√
n
n
+
9
n
n(1+
1
n
)
?
3 lis 16:57
J:
9
n(1 + 6
√
1/n
+
)
n
= lim
1
n(1 +
)
n
i skróć przez n
3 lis 17:01
bikos:
a takie cuś
n−10
3
10
n(1−
)
n
n
=
=
* 1 =
∞
*1 =
∞
3
3
?
3 lis 17:06