matematykaszkolna.pl
Ratujcie , prosze was Piękna :) :* : 1 Dane są dwie funkcje określone dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorami f (x) = −5x+1 oraz g (x ) 5x. Liczba punktów wspólnych wykresów tych funkcji jest równa : A. 3 B. 2 C. 1 D. 0 2.Wyrażenie ( 3x+1+y)2 jest równe: A. 3x2 + y2 +1 B. 9x2 6x+y2+1 C. 3x2 + y2 + 6xy + 6x + 1 D. 9x2 + y2 6xy + 6x + 2y +1 Ratujcie , prosze was
3 lis 16:32
J: 1) C
3 lis 16:37
Piękna :) :* : ja odpowiedzi znam ,a potrzebuje do tego obliczeń niestetyemotka
3 lis 16:39
J: 1) naszkicuj wykresy 2) wykonaj potęgowanie i znajdź odpowiedź
3 lis 16:45
PW: Można i bez rysowania: f(0) = 1 = g(0) − jednym punktem wspólnym wykresów jest zatem (0,1). Spotkały się: funkcja malejąca f i funkcja rosnąca g. Nad przedziałem (0,) już się zatem nie spotkają (wartości f będą mniejsze od 1, a wartości g będą większe od 1). Czy umiesz opowiedzieć, dlaczego nie spotkają się nad przedziałem (−,0)? Na szczęście jest to zadanie zamknięte, więc tego wytłumaczenia nie musisz pisać, wystarczy "w rozumie" to zobaczyć.
3 lis 16:57
PW: 2. Na egzaminie jest mało czasu, więc nie musisz wykonać dokładnie tego potęgowania. Można pomyśleć − które odpowiedzi na pewno są błędne? − Na pewno A. i C., bo w wyniku mnożenia pierwszych składników otrzymamy (3x)(3x) = 9x2, a w proponowanych odpowiedziach jest tylko 3x2. Gdyby B. i D. były starannie przepisane (a podejrzewam, że nie są), to może coś by się znowu znalazło.
3 lis 17:09
5-latek: Dobry wieczor PW emotka Ja jednak bylbym za tym żeby rysować wykresy funkcji + do tego Twoje tłumaczenie Z tego co widać to maturzystka a jako taka musi umiec rysować wykresy
3 lis 17:13
PW: Intencja była taka: Jeżeli nie musisz, to nie trać czasu na rysowanie, bo to zadanie zamknięte (wymagają tylko zakreślenia poprawnej odpowiedzi).
3 lis 17:19