Ratujcie , prosze was
Piękna :) :* : 1 Dane są dwie funkcje określone dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorami f (x) = −5x+1
oraz g (x ) 5x. Liczba punktów wspólnych wykresów tych funkcji jest równa :
A. 3 B. 2 C. 1 D. 0
2.Wyrażenie ( 3x+1+y)2 jest równe:
A. 3x2 + y2 +1
B. 9x2 6x+y2+1
C. 3x2 + y2 + 6xy + 6x + 1
D. 9x2 + y2 6xy + 6x + 2y +1
Ratujcie , prosze was
3 lis 16:32
J:
1) C
3 lis 16:37
Piękna :) :* : ja odpowiedzi znam ,a potrzebuje do tego obliczeń niestety
3 lis 16:39
J:
1) naszkicuj wykresy
2) wykonaj potęgowanie i znajdź odpowiedź
3 lis 16:45
PW: Można i bez rysowania:
f(0) = 1 = g(0)
− jednym punktem wspólnym wykresów jest zatem (0,1).
Spotkały się: funkcja malejąca f i funkcja rosnąca g. Nad przedziałem (0,∞) już się zatem nie
spotkają (wartości f będą mniejsze od 1, a wartości g będą większe od 1).
Czy umiesz opowiedzieć, dlaczego nie spotkają się nad przedziałem (−∞,0)?
Na szczęście jest to zadanie zamknięte, więc tego wytłumaczenia nie musisz pisać, wystarczy "w
rozumie" to zobaczyć.
3 lis 16:57
PW: 2. Na egzaminie jest mało czasu, więc nie musisz wykonać dokładnie tego potęgowania. Można
pomyśleć − które odpowiedzi na pewno są błędne?
− Na pewno A. i C., bo w wyniku mnożenia pierwszych składników otrzymamy (3x)(3x) = 9x2, a w
proponowanych odpowiedziach jest tylko 3x2.
Gdyby B. i D. były starannie przepisane (a podejrzewam, że nie są), to może coś by się znowu
znalazło.
3 lis 17:09
5-latek: Dobry wieczor
PW 
Ja jednak bylbym za tym żeby rysować wykresy funkcji + do tego Twoje tłumaczenie
Z tego co widać to maturzystka a jako taka musi umiec rysować wykresy
3 lis 17:13
PW: Intencja była taka: Jeżeli nie musisz, to nie trać czasu na rysowanie, bo to zadanie
zamknięte (wymagają tylko zakreślenia poprawnej odpowiedzi).
3 lis 17:19