Liczby zeapolone
Kacpi: Rozwiąż równanie, wyznaczając niewiadoma z:
|z|i+Re z + Im z = 2i
Jak to ugryźć? Z góry dzieki za pomoc
3 lis 16:11
PW: Na pewno dobrze przepisane? Bo wygląda, że nie ma czego gryźć.
3 lis 16:16
Kacpi: Dobrze. Wychodzi mi 0 =−4 jakieś błędy rachunkowe robię i nie wiem gdzie
3 lis 16:19
J:
(√x2 + y2)*i + x + y = 2i ⇒ x + y = 0 i √x2 + y2 = 2 .. układ równań
3 lis 16:19
henrys: z=x+iy
i√x2+y2+x+y=2i
x+y=0
√x2+y2=2
x2+y2=4
2y2=4
y=√2 lub y=−√2
x=−√2 lub x=√2
z=√2−i√2 lub z=−√2+i√2
3 lis 16:19
J:
x + y = 0 ⇔ y = − x
x2 + y2 = 4
3 lis 16:20
Kacpi: Podnosilem do 2 przed ulozeniem układu rownan.
Henrys skąd sie wzięło 2y2=4
3 lis 16:25
J:
x = − y
y2 + (−y)2 = 4 ⇔ 2y2 = 4
3 lis 16:27
henrys: y=−x
x2+y2=4 ⇒x2+(−x)2=4⇔2x2=4 tak samo z y
3 lis 16:27
PW: Pisałem, że nie ma czego gryźć, gdyż zadanie jest banalne.
Re z + Im z = (2 − |z|)i.
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc prawa też musi być rzeczywista. Jedyna możliwością
jest
2 − |z| = 0,
czyli
|z| = 2
i w konsekwencji jednocześnie
Re z + Im z = 0
Im z = − Re z.
Szukana liczba ma więc postać
a − ai, gdzie a2+(−a)2 = |z|2 = 4, a∊R
z = a − ai, a2 = 2
Odp. z = √2 − √2i lub z = −√2 + √2 i
3 lis 16:36