Mega matma
Ela: 1.Pole trójkąta równobocznego wynosi 4√3cm2 , oblicz
a)dLugość boku trójkąta
b)długość wysokości
c)długość promienia okręgu opisanego na trójkącie
2.Oblicz pole trójkata ABC , w którym AB=10 cm , CA=2√3 cm oraz kąt ACB=60 st.
3 lis 15:26
Janek191:
a) Zastosuj wzór:
b) Wzór
c)
3 lis 15:32
Janek191:
z.2
1) Tw. sinusów
2) P = 0,5 a*b*sin α
3 lis 15:35
Domi: Boki trójkąta mają długość 10 cm ,17 cm, 21 cm ,oblicz
1.Pole tego trójkata
2.długość wysokości opuszczonej na najkrótszy bok
3.długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
4.długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
3 lis 16:19
Mila:
Wskazówka dla
Domi
1) wzór Herona
| | 1 | |
2) Z wzoru P= |
| *10*h gdy w(1) obliczysz pole |
| | 2 | |
3 lis 17:36
Domi: 1.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 5 cm i 12 cm, oblicz długość wysokości
poprowadzonej na przeciwprostokątną.
a
2+b
2=c
2 czyli 5
2+12
2=c
2
25+144=169
c=13 i co dalej





4 lis 07:46