lim x->0 U{p{x^2+1}-p{x+1}}{1-p{x+1}}
Dominik: | | √x2+1−√x+1 | |
lim x−>0 |
| |
| | 1−√x+1 | |
Ma ktoś jakiś pomysł co można z tym zrobić

? Próbowałem mnożyć przez
√x2+1+
√x+1 i
stosować wzór skróconego mnożenia ale nie bardzo to pomogło.
3 lis 12:41
Janek191:
| | | x2 + 1 − ( x +1) | |
| | | √x2 + 1 + √x+1 | |
| |
f(x) = |
| = |
| | | |
| | (1 − x)*( 1 + √x +1) | |
= |
| |
| | √x2 + 1 + √x +1 | |
więc
x→0
3 lis 12:55
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Trzeba zastosować wzór a − b = |
| do licznika i do mianownika. |
| | a + b | |
3 lis 12:59
Janek191:
I co ?
3 lis 13:04
Dominik: Dzięki za pomoc.
3 lis 13:07
Dominik: Chwile czasu zajęło mi dojście do tego skąd ta 2 linijka ale już wiem. Dzięki za pomoc.
3 lis 13:08
Janek191:
| | 0 | |
Tak zawsze postępujemy , gdy mamy podobne przykłady z √ ... − symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
3 lis 13:13
Dominik: Teraz jak idę jak burza przez następne przykłady ale zaraz pewnie zmieni się typ zadań i znowu
będę jęczał o pomoc
3 lis 13:16
Janek191:
Trzeba zaglądnąć do
W. Krysicki: Analiza matematyczna w zadaniach s. 74 − 92
Jest w pdf
3 lis 13:24
Dominik: To był właśnie przykład z tej książki
3 lis 13:28
Janek191:
Faktycznie: 5.35
3 lis 13:32