pochodna funkcji
emshya: Prosta o równaniu y=kx przecina wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=1/2x2 − 1/2 w dwóch
punktach A i B. Udowodnij że styczne do wykresu tej funkcji w punktach A i B są prostopadłe.
Wskazówka żeby wyznaczyć współrzędne punktów ale nie wiem jak
3 lis 12:01
===:
... przyrównaj równania prostej i paraboli
3 lis 12:38
Janek191:
y = k x
y = 0,5 x
2 − 0,5
−−−−−
k x = 0,5 x
2 − 0,5 / *2
2k x = x
2 − 1
x
2 − 2k x − 1 = 0
Δ = 4k
2 − 4*1*(−1) = 4 k
2 + 4 = 4*( k
2 + 1)
√Δ = 2
√k2 + 1
| | 2 k − 2√k2 +1 | |
x = |
| = k − √k2 +1 |
| | 2 | |
lub
x = k +
√k2 +1
zatem
y = k
2 − k
√k2 +1 lub y = k
2 + k
√k2 + 1
A = ( k −
√k2 + 1 ; k
2 − k
√k2 + 1)
B = ( k +
√k2 +1 ; k
2 + k
√k2 + 1 )
oraz
f '(x) = x
a
1 = f '( k −
√k2 + 1) = k −
√k2 + 1
a
2 = f '( k +
√k2 + 1) = k +
√k2 + 1
zatem
a
1*a
2 = k
2 − (
√k2 + 1)
2 = k
2 − k
2 − 1 = − 1
więc te styczne są prostopadłe.
3 lis 12:38
===:
| | 1 | | 1 | |
kx=x2/2−1/2 ⇒ |
| x2−kx− |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
Δ=k
2+1
√Δ=
√k2+1
x
1=k−
√k2+1 x
2=k+
√k2+1
itd
3 lis 12:47