Granica z pierwiastakami
Student: Jak liczyć granicę z pierwiastkami ?
| | √1+2x−3 | |
np. coś takiego limx→4 |
| |
| | √x−2 | |
lub gdy mamy w ułamku pierwiastek 3 stopnia
3 lis 11:08
azeta: | | 0 | |
zawsze można próbować usunąć niewymierność z mianownika, ew. gdy mamy wyrażenie typy [ |
| ] |
| | 0 | |
można zastosować regułę...
3 lis 11:18
Student: ale jak tu usuwam niewymierność z mianownika to mi wyjdzie x −4 =0 czyli nadal będę miał nie
oznaczony symbol
3 lis 11:38
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Stosujemy wzór a − b = |
| do licznika i do |
| | a + b | |
mianownika.
3 lis 13:06
Janek191:
| | √1 + 2 x − 3 | | | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √x − 2 | | | |
więc
| | 2*( 2 + 2) | | 8 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 3 +3 | | 9 | |
x→4
3 lis 13:52