matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć granicę
MIKE:
Jak obliczyć granicę czegoś takiego ? lim x−>64 (
√
x
−8)/(
3
√
x
− 4)
3 lis 10:45
Benny:
√
x
−8
(
6
√
x
−2)(
3
√
x
+2
6
√
x
+4)
lim
x→64
=lim
x→64
=
3
√
x
−4
(
6
√
x
−2)(
6
√
x
+2)
3
√
x
+2
6
√
x
+4
=lim
x→64
=3
6
√
x
+2
3 lis 10:52