Droga hamowania samochodu i opóźnienie
scxez: Samochód jadący z prędkościa 72km/h hamuje na drodze 30m. Wyznaczy opoznienie i czas
zatrzymania. a=const
72km/h = 20m/s
Wyliczyłem ze wzóru na przyspieszenie a = 20 − t i podstawiłem do wzoru na drogę w ruchu
jednostajnie opoznionym tj. 30 = 1/2 * (20−t) * t2, ma to jakiś sens czy zupełnie źle ?
3 lis 10:15
Janek191:
0 = v
o − a*t
| | 20 | |
0 = 20 − a*t ⇒ a*t = 20 ⇒ a = |
| |
| | t | |
| | 20 | | 10 | |
S = vo*t − 0,5 a t2 = 20*t − 0,5* |
| *t2 = 20 t − |
| = 30 |
| | t | | t | |
20 t
2 − 30 t − 10 = 0 / : 10
2 t
2 − 3 t − 1 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−1) = 17
zatem
3 lis 10:28
Janek191:
'Pomyliłem się − ma być:
... = 20 t − 10 t = 10 t = 30
t = 3 s
3 lis 10:31
scxez: dzięki, wcześniej tak próbowałem to się pomyliłem z minusem zrobilem jedno i mi czas ujemny
wychodził ..
3 lis 16:55