Parzystość i nieparzystość
Iza: 1.Funkcja f jest parzysta zbadaj parzystość funkcji g:
a)g(x)=−f(x)
b)g(x)=f(x)+b, b=/0
c)g(x)=kf(x), k=/0
d)g(x)=f(kx), k=/0
2. Funkcja f jest nieparzysta zbadaj pzrzystośc funkcji g:
Przykłady jak powyżej.
3 lis 10:02
J:
a) g(−x) = −f(−x) = −f(x) = g(x) .... funkcja g(x) jest parzysta
3 lis 10:04
Iza: Bardziej mam problem z tymi kolejnymi przykładami
3 lis 10:07
Janek191:
f − funkcja parzysta
a) g( − x) = − f (− x) = − f(x) = g(x) g − parzysta
b) g( −x) = f( − x) + b = f(x) + b = g(x) g − parzysta
3 lis 10:07