matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego...
Adrian:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane: S
n
=578, a
1
=58, r=−3 Proszę o szybkie rozwiązanie całego zadanie, gdyż ja tego ani troszkę nie rozumiem
3 lis 09:00
J:
2a
1
+ (n−1)*r
578 =
*n ... i oblicz n
2
3 lis 09:03
Adrian:
A jakim sposobem obliczyć to n ?
3 lis 09:07
J:
1156 = [2*58 − 3(n−1)]*n ... równanie kwadratowe
3 lis 09:09