Rozwiąż równanie
mxt548: Rozwiąż równanie
x4+4x3−9x2−16x+20=0
Mam problem jak sie za to zabrac, z tw Bezouta wyszły mi 3 pierwiastki
dla W(1), W(2) i W(−2)
czyli (x+1)(x+2)(x−2) więc x1=−1, x2=−2 i x3=2, czy to ma jakiś sens?
3 lis 08:28
J:
ma to sens , ale tylko dla : x= 2 i x = −2 , oprócz tego istnieją jeszcze dwa pierwiastki
3 lis 08:36
mxt548: jakaś podpowiedź jak mogę znaleźć pozostałe 2? W(3) nie moze byc bo 20 sie nie dzieli a w (4) i
w(−4) nie wychodzi....
3 lis 08:44
J:
jeszcze: x = 1 lub x = − 5
3 lis 08:46
Aga1.: Jak masz dwa x1=2 i x2=−2 to podziel x4+4x3−9x2−16x+20 przez x2−4 i otrzymasz wielomian
2−go stopnia.
3 lis 08:50
mxt548: dziękuję
3 lis 08:58