rozwiąż równanie
magda: 11(3x2 + 3) − 11 = 4(x+5)2−(1−2x)2
3 lis 06:24
magda: sprowadz do rownania 11(3x2 + 3) − 11 = 4(x+5)2−(1−2x)2
3 lis 06:26
J:
co masz z tym zrobić ?
3 lis 06:31
magda: rozwiązać równanie
3 lis 06:33
J:
zastosuj wzory skróconego mnożenia , przenieś wszystko na lewą stronę , uporządkuj i licz
3 lis 06:36
magda: nie jestem pewna swojego wyniku
3 lis 06:37
Janek191:
cd.
33 x
2 + 33 − 11 = 4*( x
2 + 10 x + 25) − ( 1 − 4 x + 4 x
2)
33 x
2 + 22 = 4 x
2 + 40 x + 100 − 1 + 4 x −4 x
2
33 x
2 − 44 x − 77 = 0 / : 11
3 x
2 − 4 x − 7 = 0
Δ = 16 − 4*3*(−7) = 16 + 84 = 100
√Δ = 10
| | 4 − 10 | | 4 + 10 | | 7 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
3 lis 06:57
magda: dzieki wielkie za pomoc, jednak popelnilam blad w moich obliczeniach
3 lis 07:10
Janek191:
Mylić się jest rzeczą ludzką
3 lis 07:12