matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kukumorek:
Zacięłam się pod koniec liczenia granicy:
(n
2
+3n−1)*(
√
n+
√
n
−
√
n−
√
n
)
a
n
=
−2n
2
+n
n+
√
n
−n+
√
n
2
√
n
b
n
=
√
n+
√
n
−
√
n−
√
n
=
=
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
WIĘC:
(n
2
+3n−1)*(2
√
n
)
a
n
=
=
(−2n
2
+n)*(
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
)
3
1
(1+
−
)(2
√
n
)
n
n
2
=
=
1
(−2+
)*(
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
)
n
=... ?
2 lis 23:35
Kukumorek:
3 lis 21:38
pipa:
nie dziwię się, że się zatłaś dobrze, że nie przy goleniu
3 lis 21:40
Kukumorek:
ktoś może mi pomóc?
3 lis 22:48
Mila:
2
√
n
= dzielimy licznik i mianownik przez
√
n
√
n+
√
n
+
√
n−
√
n
2
2
=
→
=1⇔
√
1+(1/
√
n
)
+
√
1+(1/
√
n
)
2
−1
a
n
→
2
3 lis 23:14