Injekcje
Przemysław: Wiemy, że e
f − injekcja
Pokazać, że f − injekcja
No i nie wiem, jak to zrobić. Coś niby próbowałem, ale niezbyt to działa

Proszę o pomoc
2 lis 22:53
zombi: x1 = x2 ⇒ ef(x1) = ef(x2), ale
ef(x1) = ef(x2) / ln()
f(x1)*lne = f(x2)*lne ⇔ f(x1) = f(x2)
2 lis 23:20
zombi: Ogólnie logarytmuj to
2 lis 23:20
Przemysław: Nie bardzo łapię.
Tzn. pokazałeś, że x
1=x
2⇒f(x
1)=f(x
2)
ale to chyba jest oczywiste, bo
f(x
1)=f(x
1)
a trzeba w drugą stronę chyba.
W sensie, że:
f(x
1)=f(x
2)⇒x
1=x
2
Albo już się pogubiłem
2 lis 23:32
zombi: Tak, wiadomo. Ja napisałem mniej więcej. Udowodnij niewprost w takim razie
xd
2 lis 23:36
Przemysław: Hmm... No niby coś próbowałem ale jakoś się nie ruszyłem z całością.
No ogólnie nie wprost, tzn. że jest a=f(x
1)=f(x
2), takie że x
1≠x
2
No i teraz e
a=e
a⇒a=a... nie no, to nic nie daje
2 lis 23:47