Graniastosłup trójkatny- pole objetosc
slayer: W graniastosłupie prawidłowym trójkatnym przekątna ściany bocznej ma długość 12 i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod late, 33 stopni Oblicz:
a) objetośc graniastosłupa,
b) pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Wynik podaj z dokładnościa do 0,01
Prosiłbym o pomoc, wskazówki jak krok po kroku rozwiazać zadanie cokolwiek
2 lis 22:19
dero2005:

s = 12
a = 12*0,8386 = 10,064
h = 12*0,5446 = 6,5356
P
b = 3a*h =
3 lis 08:24
piotr: krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 7cm. oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa , jeśli przekątna jego ściany bocznej z
krawędzią boczną tworzy kąt 30°.
prosiłbym o pomoc i o rozwiązanie zadania, z góry dziękuje
3 lis 21:05
GIGANT: Umiesz narysować graniastosłup i zaznaczyć owy kąt?
3 lis 21:12
piotr: Tak
3 lis 22:32
GIGANT: To skorzystaj z funkcji trygonometrycznych

Masz kąt 30*, dla konkretnej funkcji przyjmuje
określoną wartość, masz też długość krawędzi podstawy ...

Pokombinuj
3 lis 22:38
piotr: ok. dzięki
3 lis 23:13