.
Michał: Wiem że to nie miejsce na fizykę ale potrzebuję pomocy
Rzutka ratunkowa to długa lina obciążona na jednym końcu ciężarkiem połączonym z pływakiem,
którą rzuca się w kierunku osoby tonącej. Kandydaci na żeglarza jachtowego ćwiczą umiejętności
jej stosowania na lądzie, rzucając rzutką do środka koła ratunkowego o średnicy wewnętrznej
równej d = 0,5 m. Odległość od linii wyrzutu do środka koła wynosi l = 21m. Rzuty wykonuje się
w sposób dowolny. a) Wykonując odpowiednie obliczenia sprawdź, czy rzutka rzucona przez
żeglarza w kierunku koła z prędkością V = 15 m/s z wysokości H = 0,9 m w kierunku poziomym
wpadnie do jego środka. b) Co się stanie gdy żeglarz wyrzuci rzutkę z taką samą prędkością
początkową i z tej samej wysokości, ale pod kątem \alpha = 30 do poziomu?
Mam problem z punktem b
2 lis 22:15
mark:
4 sty 11:21