Pomocy :(
Szymon: Rozpatrzmy dane: x1, x2,...,xn o średniej arytmetycznej x, medianie M, dominancie D i
odchyleniu standardowym δ. Wyznacz średnią arytmetyczną, medianę, dominantę i odchylenie
standardowe danych:
a) x1 + 2, x2 + 2,...,xn + 2
b) 2x1, 2x2,...,2xn
2 lis 22:05
Qulka:
a) średnia x+2 mediana M+2 dominanta D+2 odchylenie δ
b) średnia 2x mediana 2M dominanta 2D odchylenie 4δ
2 lis 22:10
Szymon: Qulka − jak wyznaczyłaś te wartości?
2 lis 22:14
:): z zasady zachowania energii
2 lis 22:15
:): | (x1+2)+(x2+2)+...+(xn+2) | | x1+x2...+xn+2+...+2 | |
| = |
| =U{x1+..+xn+ |
| n | | n | |
| | x1+..+xn | | 2n | |
2n}{n}= |
| + |
| =xsr+2 |
| | n | | n | |
2 lis 22:17
:): reszta idzie analogiznie..podstaw do wzorów.
2 lis 22:20