Narysuj wykres relacji
Dzedrus: Narysuj wykres relacji S⊂R2:
a) (x,y)∊S ⇔x2=y2
2 lis 21:01
Janek191:

x
2 = y
2 ⇔ x
2 − y
2 = 0 ⇔ ( x − y)*( x + y) = 0 ⇔ y = x lub y = − x
2 lis 21:04
Dzedrus: Dzięki

a co znaczy że S zwiera się w R
2?
2 lis 21:25
PW: Przeczytaj jeszcze raz definicję relacji. Jeżeli nie zrozumiesz, to czytaj dotąd, aż
zrozumiesz.
Jestem złośliwy, ale zadziwiają mnie ludzie, którzy rozwiązują zadania na zasadzie "Jak to się
robi", ale nie wiedzą "co robią".
2 lis 21:29
Dzedrus: Ja wiem co znaczy zawieranie się, ale zwykle widziałem w zadaniach R, natomiast chciałem się
spytać co z tym R2
2 lis 21:47
:): R2 to płaszczyzna, znaczy to, że zbiór zawiera się w płaszczyźnie..
Jak i tak to brzmi dziwnie..to na początek sobie wyobraź jakąś figure na płaszczyźnie..
Ona własnie zawiera sie w R2
2 lis 21:51
PW: Dzedrus, jednak nie przeczytałeś definicji.
Relacja dwuargumentowa na zbiorze A to podzbiór iloczynu kartezjańskiego A×A.
Badana relacja jest określona na zbiorze R (obie liczby x i y są liczbami rzeczywistymi), a
więc jest z definicji podzbiorem iloczynu R×R, czyli R2.
Autor zadania wcale nie musiał pisać tego S⊂R2 (ale myślał pewnie, że ułatwi ...).
2 lis 22:10
Dzedrus: Dobra dzięki zaczaiłem
3 lis 15:14