matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź taką liczbę całkowitą x ...
Szymon:
Witam. Pomocy
Znajdź taką liczbę całkowitą x, aby poniższy zestaw danych miał tylko jedną dominantę i aby była ona równa arytmetycznej: a) 1,x,2x,1,6,9,1,6,9,6,9
2 lis 20:59
Eta:
3*1+3*9+3x+3*6
=x ⇒ 8x=48 ⇒
x=6
11
1,
6
,12,1,
6
,9,1,
6
,9,
6
,9 dominanta =
6
66
średnia :
=
6
11
2 lis 21:09
Szymon:
Dziękuję bardzo
2 lis 21:20