.
Ela: Nie potrafię zrobić tylko ostatniego punktu tego zadania.
Dla danej funkcji kosztu całkowitego Kc(x) oraz wielkości produkcji x
0 oblicz koszt
przeciętny i koszt krańcowy oraz podaj ich interpretację. Czy producentowi opłaca się
zwiększyć produkcje?
| | x3+2x−2 | |
Kc(x)= |
| + 10, x0 = 2 |
| | 2x+1 | |
Ostatniego pytania nie rozumiem, więc proszę o wytłumaczenie. Resztę zadania zrobię:
| | Kc(x) | |
Kp(x) (koszt przeciętny) = |
| |
| | x | |
Kk(x) (koszt krańcowy) = K'c(x)
| | 4x3+3x2+6 | |
Kk(x) = K'c(x) = |
| |
| | (2x+1)2 | |
Kk(2) = 2
Kc(2) = 12
"Podaj ich interpretację. Czy producentowi opłaca się zwiększyć produkcje?"
Mógłby ktoś dokończyć i wytłumaczyć o co chodzi? Proszę